Waar het pokerspel precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er zijn veel speculaties over geweest en meerdere claims over de originele geboorteplaats van het beroemde kaartspel. Twee van deze claims springen eruit, namelijk: De Perzen die in de 16e eeuw het spel ‘As Nas’ speelden met 25 speelkaarten. De regels zijn te vergelijken met 5 card stud (ook wel 5 card draw genoemd). In deze variant krijgt de speler 5 kaarten in handen en zijn er geen gemeenschappelijke kaarten. Op bepaalde momenten mag een speler één of meerdere kaarten omruilen om de beste hand te krijgen. De andere claim komt uit China van de 9e eeuw, waar spelers een aantal kaarten kregen en samen met gemeenschappelijke kaarten op tafel, de beste hand moesten zien te krijgen.
Waar het spel dan ook vandaan is gekomen, in de VS is het tot grote bloei gekomen in de 19e eeuw. Jonathan Green schreef voor het eerst in de geschiedenis over het spel en noemde het ‘poker’. Zijn beschrijving van het spel in 1834 vertelt over een set van 20 kaarten met alleen de hoogste 5 kaarten van elke set. De tafel bestond uit twee tot vijf spelers die elk 5 kaarten kregen. In de tijd dat Green schreef over Poker was het een van de populairste kaartspelen op de rivierboten van Mississippi.
In de moderne tijd heeft Poker wel een aantal veranderingen moeten doorstaan. Eerst werd het deck vergroot van 20 naar 32 kaarten en tegenwoordig wordt er gespeeld met 52 kaarten; alle kaarten uit het deck, behalve de twee jokers. Net als alle andere kaartspelen is poker dus aardig geëvolueerd door de jaren heen. Was het eerst een spel voor de rijke bovenlaag van de bevolking, werd het al snel populair onder acteurs en cowboys. Van elite spel naar het kaartspel voor de gewone man. Poker heeft inmiddels z’n weg gevonden naar alle lagen van de bevolking. Zeker met de opkomst van het internet waar onlinke poker rooms als paddestoelen uit de grond kwamen zetten, heeft het spel snel aan populairiteit gewonnen. Nu is internet poker mogelijk voor miljoenen spelers over de hele wereld. Vele pokersites zoals TitanPoker.com zijn in meerdere talen beschikbaar en bieden allerlei casino bonussen om spelers binnen te halen en te houden. Poker online is inmiddels zo populair geworden dat het ondergeschikt is aan zware gokwetten in meerdere landen. De politiek probeert zo de mogelijke schadelijke gevolgen in de hand te houden. Dit houdt niemand tegen om een pokertoernooi meer te zien als een sport evenement dan als een gokspel waar veel geld mee te winnen (of te verliezen) valt.